Skip to content

Rokkenstenen i Hillerød – En gravhøj fra fortiden

Rokkestenen er en langdysse fra bondestenalderen og  er blandt de mest velbevarede langdysser i Danmark.

Gravhøjen er blevet dateret til at være opført i år 3.500 f.Kr. Langdyssen blev første gang registreret den 1. august 1869. Udgravningen var iværksat af Kong Christian VIII.
I 1938 blev Rokkestenen restaureret og fredet og i 2007 blev langdyssen ryddet af Hillerød Kommune og dermed gjort tilgængelig for befolkningen.

Da jeg valgte at tage fotografierne af Rokkestenen, så var det min hensigt at få et dystert billede selvom højen er lavet til ære for de døde. Rokkenstenen har en masse vækst og gør den nærmest usynlig at fotografere, hvorfor jeg valgte at inddrage himlen, markerne og de stående sten som rammerne i fotografiet. Derudover valgte jeg at fotografere med et ND-filter (reducere med 10 trin), da jeg gerne ville have en længere eksponeringstid end normalt – hensigten var at få græsset til at være mere sløret ved hjælp af vinden og dermed understøtte min historie, men denne effekt har desværre ikke, synes jeg selv, fået sin fulde berettigelse på alle fotografierne.

Hvorfor blev jeg så ikke lige 10 minutter mere og fik det hele på plads? Jeg ville rigtig gerne blive meget længere tid – faktisk ville jeg godt fotografere gravhøjen om aftenen, da jeg er overbevist om at der er et godt billede i vente. Men som svar på spørgsmålet, så bemærk venligst skyerne – mørkegrå betyder en stor mængde fugt/vand og de 10 minutter senere brugte jeg i stedet på at evakuere mig selv væk fra gravhøjen i regnvejr, mudder og markterræn.

Posted in:Nyhed

Show comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *