logo

Om mig

Claus Falkenberg Thomsen

Claus Falkenberg Thomsen

Fotograf

Claus Falkenberg Thomsen

Professionel fotograf – Gnisten blev antændt

Første gang jeg beskæftigede mig med “professionel” fotografering skete i folkeskolen. Vi havde ’emneuge’ d.v.s., hvor eleverne kan vælge et specifikt emne og fordybe sig i dette. Mit valg blev ‘Fotografering’ og var kun for et begrænset antal elever – jeg var heldig og kom med på holdet! Læren hed Kåre og var en af de “hårde” lærer som alle frygtede lidt, da han godt kunne være lidt firekantet og ikke mindst kendt for at kunne give nogle ordentlige skideballer. Til historien skal det siges, at han faktisk viste sig at være utrolig flink og passioneret for sit arbejde og når han skældte nogen ud, så var det som regel også fortjent.

Fotografering på det tidspunkt var for mig noget nyt og spændende og samtidigt ukendt i forhold til at stå bag kameraet. Jeg mindes at vi fik udleveret et spejlreflekskamera samt et par filmruller, en kort og præcis introduktion til hvordan udstyret virkede samt lidt om komposition og “det gode billede”. Dernæst blev vi sluppet løs på egen hånd – learning by doing!

Vi løb rundt og tog billeder af alt fra skygger. lys, blade og træer til portrætbilleder, begivenheder og omgivelserne. Hver dag var ens – Tema for dagen blev angivet, lidt teori om billedteknik, ud og skyde billeder, fremkalde billederne i mørkekammer og afslutningsvis evaluere og få feedback på ens billeder!  Det var en super sjov proces og princippet med feedback var et værktøj, som jeg tog til mig relativt hurtigt og noget som jeg sidenhen altid har brugt.

Vi sluttede ugen af med at lave en udstilling af alle vores billeder således, at alle kunne komme og se hvad vi netop havde lært og produceret – jeg mindes at der var rigtige mange rosende ord med på vejen hvilket betød meget for mig. Vi var alle stolte og ikke mindst sultne efter mere af denne type undervisning og ikke mindst, for mit vedkommende, det at tage billeder.

Jeg var solgt – denne ene uge ændrede hele mit syn på fotografiets verden. Interessen for netop dette medie blev antændt og dermed blev der lagt et nyt kapitel til ‘Claus Thomsen’ fundamentet!

Fra amatør til professionel

Igennem min karriere har jeg arbejdet med fotografering og videoproduktion under alle tænkelige forhold. Dette er både som selvstændig samt i andre sammenhænge, hvor mit aktuelle arbejde inkluderede denne profession. Interessen og nysgerrigheden er uforandret og fortsat støt stigende, dog har den faglige del af fotografering (teknik, teori o.s.v.) blevet en naturlig del af mit arbejde, når jeg planlægger og sammensætter et konkret billede eller serie. Min tilgang har altid været et mikstur af ekseprimentering, vidensdeling med andre fotografer og en hulens masse studering via bøger, artikler og online videoer samt mange timers praktisk træning på egen hånd.

Uddannelse som fotograf

Jeg er oprindeligt uddannet som Multimediedesigner (AK) i 2002 og igennem min karriere har jeg haft opgaver, både før og efter min uddannelse, som grafiker, programmør, projektleder, fotograf, DV produktion, IT-konsulent, teambuilder, professionel soldat, ekspeditionsleder, camp manager o.m.a.. Fælles for dem alle er dog. at jeg i alle mine opgaver har fået muligheden for at arbejde med billeder og fotografering.

En uddannelse som fotograf har altid været et ønske, da jeg er af den overbevisning om, at man skal dygtiggøre sig både teoretisk og i praksis. Jeg er også kommet til den konklusion, at en uddannelse ikke nødvendigvis vil give mig mere fotografisk pondus udover selve uddannelses beviset. Jeg har i stedet valgt at fokusere på at videreuddanne mig, indenfor de arbejdsområder jeg beskæftiger mig med, og dermed blive endnu bedre til det jeg gør i forvejen – fotografering og levende billeder!

Et spørgmål som jeg ofte bliver stillet er muligheden for at tilmelde sig fototure, workshop eller lignende kurser som jeg afholder. Dette er bestemt noget jeg gerne vil, og jeg tænker også at det vil ske indenfor den nærmeste fremtid.

Mål med mine fotografier

For mit vedkommende har jeg til hensigt at vise ligheden, personlighed, og selv stemningen, på det objekt eller model (f.eks. person, begivenhed eller produkt) jeg fotograferer i alle mine billeder.