logo

Fotograf – Falkenbergthomsen

Vopnafjördur – Bundfaldskerneboring i nordøst Island

En B-roll film fra Vopnafjördur hvor forskerne foretog bundfaldskerneboring på frostne søer i det nordøstlige Island. Et helt fantastisk sted med masser af naturskønne perler!

En stor tak til holdet bag denne ekspedition:

 • Skafti Brynjólfsson, Icelandic Institute of Natural History
 • Wesley Farnsworth, University Centre in Svalbard (UNIS)
 • Ívar Örn Benediktsson, University of Iceland
 • Anders Schomacker, UiT The Arctic University of Norway
 • Claus Falkenberg Thomsen, Video- and stills photographer and producer

Vesterhavet – En naturoplevelse i særklasse

Vestkysten er en naturoplevelse i særklasse. Sandklitter, bunkere, fyrtårne er blot nogle af de attraktioner som du kan finde langs kysten inklusiv nogle af de smukkeste strande i Danmark.

Filmen er en lille hyldest til Lyngvig fyr, som er placeret mellem Hvide Sande og Søndervig – det er bestemt et besøg værd.

Time lapse af studieoptagelserne til musikken “Sign of Times”

En tur bag videoproduktionen

I forbindelse med fremstillingen af en musikvideo, lavet i samarbejde med Bonke Recording Studio (Link åbner i et nyt vindue), valgte jeg at stille et lille kamera op og dermed være i stand til at dele lidt af livet bag kameraet – om ikke andet så er det 5 timers optagelse konverteret til en samlet time lapse på ca. 1 min – se ovenstående video.

Optagelserne til hele videoen skete henover en hel dag hvoraf både lyd- og videooptagelser blev gennemført. Dette betyder at dem der skal synge og spille reelt set kommer til at lave rigtig mange gentagelser, hvilket resulterer i rigtig meget videomateriale, før vi kan afslutte optagelserne. Vi har kun denne ene chance for at lave de rigtige optagelser/billeder, hvorfor vi ofte laver den samme optagelse 3-4 gange, skifter vinkel og igen laver 3-4 optagelser for at gentage det hele en gang til… på trods af at vi føler os sikre i det vi laver og ikke mindst har en overordnet plan for optagelserne, så vægter erfaringen højest, hvorfor vi vælger at “gå med livrem og seler”.

Det hårde arbejde kommer efterfølgende i videoredigeringen. Her handler det om at finde de bedste klip og sammensætte disse til en samlet sekvens d.v.s. en sammenhængende musikvideo hvor lyd og billede går op i en større enhed.

Udover videooptagelserne, så valgte jeg at lave nogle fotografier af optagelserne, lyd indspildningen o.s.v., som på samme vis som med vidoen, kan kaste lidt lys over arbejdet.

Musikken er sunget og spillet af Bettina Bagger og Philip Petersen.

Amager Strandpark

Videoproduktion, fotografering og droneoptagelser – 2018 Kom an!

Så blev det 2018 og starten på året har allerede resulteret i 2 færdige videoproduktioner samt i en masse portræt- og dokumentarfotograferinger, som forhåbentligt har været med til at gøre en forskel for de involverede og de interesserede. At producere og fotografere er krævende på mange måder og her taler jeg ikke alene om at bære udstyr før, under og efter opgaverne, men også om de udfordringer som opstår undervejs i processen både for de medvirkende, men også i forhold til omgivelserne og ressourcerne!

2017 bød på en masse nye udfordringer både i forhold til opgaver og oplevelser, men også nogle unikke muligheder som f.eks. at fotografere på Bali, dokumentere begivenheder og hændelser, lave droneoptagelser og ikke mindst at få lov til at producere en intern rekrutterings film til Politiets reaktionspatrulje (Læs artikel “Beredskabet bliver skarpere på første-indsatsen” (Linket åbner i et nyt vindue).

2018 – Optagelser til musikvideoen “Nye horisonter”

I starten af året var jeg ude og lave droneoptagelser til en musikvideo i samarbejde med bandet Holtsø, Trier & Wittrock. Optagelserne forgik på Amager strandpark og lige præcis den dag, hvor vi havde aftalt at skulle filme, skinnede solen – den første solstråle i år! Dette var optimalt i forhold til selve optagelserne, som gjorde at vi kunne få nogle helt fantastiske optagelser, men desværre resulterede det også i, at en masse mennesker også havde besluttet sig for, at få en lige så god oplevelse som os!

Med en drone i luften, 3 musikere og en dirigent samt sikkerhedsregler der skal følges, så indebærer dette et ekstraordinært overblik over mulige situationer, som kan resultere i et brud på sikkerheden og dermed bringe andre mennesker i fare…

Heldigvis er folk på Amager super flinke og nysgerrige og i stedet for at udfordre sikkerheden samt optagelserne, så valgte de at kigge med på optagelserne og løfte hele oplevelsen til et nyt niveau, som vi kun kunne have drømt om – helt fantastisk stemning!

Som en bonus til musikvideoen, så valgte jeg efterfølgende at blive lidt længere tid ude på strandparken. Området er helt fantastisk og med et fuld opladet batteri i dronen, så skulle der laves lidt optagelser af området og ikke mindst den flotte solnedgang. Resultatet blev en lille hyldestvideo til Amager Strandpark og de mange gæster derude – tak for oplevelsen!

Optagelser med action og masser af udfordringer

Romeo øvelseI december måned fik jeg en unik mulighed for, i samarbejde med en rigtig god ven, at producere en intern rekrutteringsfilm til Politiet reaktionspatrulje. Filmen er netop blevet færdig i forrige uge og det specielle ved denne produktion er, at vi ikke har kunne styre begivenhedernes gang, men har blot kunne trække på egne erfaringer fra hhv. forsvaret og Politiet. Dette betyder reelt set, at vi fulgte en heldagsøvelse med 2 kameraer og en drone. Derudover har vi lavet nogle enkelte optagelser før og efter selve øvelsen i form af interviews og natteoptagelser.

Resultatet, synes vi selv, er blevet super godt og budskabet i selve filmen har ramt plet! De foreløbige tilbagemeldinger har heldigvis været helt fantastiske og forhåbentligt kan den være med til at gøre en forskel i de kredse. Jeg kan desværre ikke vise filmen eller billederne derfra, men blot sige, at de betjente der melder sig til denne tjeneste gør en ekstraordinær indsats for os alle på samme vis som det øvrige beredskab – de er dygtige!

 

30 fotografier – En hverdag ved Politiet

Har du lyst til at dokumentere en hverdag ved Politiet? Svaret var simpelt for mit vedkommende!

En unik mulighed for at dokumentere Politiet på en anderledes måde, skildre begivenhederne igennem mit kamera og resultatet bliver virkeliggjort via 30 store fotorammer, som skal hænges op ved Vestegnens Politi og pryde gangene til inspiration for medarbejdere og gæster. Opgaven løses i januar måned og forhåbentligt med nogle helt unikke billeder af en hverdag hos Politiet.

Glæder du dig også til at se resultatet? Jeg gør og så snart projektet er færdigt, så vil resultatet blive præsenteret på hjemmesiden!

En hyldest til Amager Strandpark nr 3

Planlægning, planlægning og så en smule held!

En god kollega skulle lave en musikvideo og i den forbindelse blev jeg tilbudt at lave droneoptagelserne til denne video, men som de fleste nok også ved, så er en af betingelserne for at kunne flyve afhængigt af vejrforholdene og planen for netop denne musikvideo krævede masser af lys og en spændende location, som stemte overens med sangens indhold.

Stedet hvor de ville filme var på Amager Strandpark med en flot horisont i baggrunden.

“Vejrudsigten for de næste 5 dage består primært af regn og blæst med undtagelse af tirsdag – tror du at det er en mulighed?”

Nu er vejret i Danmark kendt for at være ustadigt og en 5 døgns prognose kan ændre sig rigtig meget i både en positiv og negativ retning. Da jeg blev spurgt om det var en mulighed sagde jeg selvfølgelig ja, men med det forbehold, at optagelserne måtte aflyses hvis vejret ikke tillod en sikker flyvning. Mandag aften, dagen inden den planlagte flyvning, kontrollerede jeg ivrigt vejrudsigten samt forholdene ude på Amager Strandpark – umiddelbart så alt positivt ud, hvorfor jeg meldte ok til droneoptagelserne.

Solskin og blå himmel – perfekt lys

Tirsdag eftermiddag mødtes vi alle sammen. Bandet havde deres gear med og dronen var klargjort. Vejret var ikke bare ok, det var næsten perfekt – Temperaturen var lav og det blæste lidt, men heldet havde bestemt tilsmilet os. Vi valgte at gøre alt klart og kort før den gyldne time satte ind påbegyndte vi optagelserne. Forbipassageren stoppede op og fulgte med i vores optagelser hvilket blot resulterede i, at bandet gav den hele armen! Knap 1,5 time senere sagde vi pænt farvel til hinanden – opgaven var løst og optagelserne var i hus!

Tid til reflektion ovenpå den første solskinsdag i 2018 ved Amager Strandpark

Når jeg er ude og fotografere eller filme bliver jeg ofte grebet af situationen og dette betyder helt bogstaveligt, at jeg laver et mentalt studio af hele området. Fordelen ved dette er selvfølgelig, at jeg aflæser området væsentligt bedre og dermed også får mulighed for at udnytte det naturlige lys, detaljer og muligheder, men det kan også resultere i at jeg glemmer at kigge udover disse rammer ser andre muligheder – det er altid en svær balance og det er bestemt en udfordring, som jeg ofte står overfor.

På Amager Strandpark er der ganske enkelt muligheder for fange nogle helt fantastiske billeder og forskellige kompositions muligheder også selvom mit fokus konstant er på bandet og deres ønsker.

I forbindelse med optagelserne til musikvideoen valgte jeg at lave lidt ekstra optagelser da atmosfæren, omgivelserne og den flotte himmel indbød til droneflyvning. Resultatet blev til nogle fraklip som jeg har valgt at samle til en lille hyldestfilm for Amager Strandpark nr 3 – dagen fortjener ganske enkelt at blive hyldet.

Det skal nævnes, at jeg ofte vælger at lave lange videosekvenser dvs. at jeg ikke stopper optagelserne mens dronen bliver positioneret eller når jeg skifter imellem de enkelte optagelser. Det har sine fordele og ulemper. Fordelen er selvfølgelig at jeg har mere materiale at arbejde med når dagen er omme og derfor ikke kun begrænset til de enkelte optagelser. Ulempen er at filerne fylder en del mere og det tager længere tid i forhold til redigeringsarbejdet og udvælgesesprocessen.

Street, Frederiksborg slot, Danmark

Hvad er Danmark for dig?

Hvad er Danmark for dig?” – Sådan lød overskriften på den mail jeg modtog for noget tid siden… Kort fortalt, så blev jeg rost for mit arbejde og dernæst opfordret til at deltage i en fotokonkurrence på vegne af den Danske ambassade i Ukraine. Konkurrencen var relativt simpel – Jeg skulle blot indsende et eller flere fotografier, som svar på spørgsmålet “Hvad er Danmark for dig?”!

Prøv at stille dig selv det samme spørgsmål og erstat dit svar med et fotografi – er det simpelt, eller hvad tænker du?

Sandsynligvis spam

Jeg vil være ærlig og sige, at jeg i første omgang tænkte at dette måtte være spam og lagde ikke mere i det og var faktisk lige ved at slette mailen, men i modsætning til at slette beskeden (den så meget reel ud, meget!), så valgte jeg at tjekke indholdet og de enkelte links samt referencer – de roste mig en del.. hvad skal jeg sige!
Resultatet var, imod mine forventninger, at det muligvis ikke var spam alligevel, men at det drejede sig om en reel opfordring. Jeg valgte at springe ud i det og sendte nogle fotografier retur med en tak for deres henvendelse. Dernæst tavshed… er det normalt i Ukraine? Jeg må erkende at jeg ikke har tænkt meget over det i en længere periode, lige indtil i starten af denne uge, hvor der tikkede en ny mail ind fra den tidligere afsender…

Dit fotografi er blevet valgt

Mailen forklarede ganske enkelt at mit fotografi var blevet udvalgt som en del af fotoudstillingen i Ukraine den 6. – 14. oktober, hvor de afholder et kæmpe arrangement med deltagere fra bl.a. det danske erhvervsliv o.s.v..
Jeg er fortsat lidt forvirret, men også lidt stolt – stolt fordi jeg valgte at deltage på trods af en kæmpe skepsis og stolt fordi, at jeg leverede “mit danmark” som et bidrag til et danske initiativ og blev dermed igen repræsentant for Danmark i udlandet!

Gevinsten er…

Den eneste ulempe er dog at jeg ikke selv kommer til at se udstillingen, da dette ikke var en del af præmien. Det ville dog være en fantastisk oplevelse og ikke mindst et sjovt eventyr, men det er måske lige at presse lykkeposen en tand for meget eller hva’? Jeg må da erkende at jeg helt vildt gerne ville se det samlede resultat – 20 fotografer med hvert deres fotografi med deres version af Danmark.
Min opfordring til jer – og dette er også læringen fra denne historie – Spring ud i de opgaver, som I bliver stillet også selvom det måske ikke altid er noget I har styr på eller er trygge ved.
Stol på jer selv og jeres kompetencer… I kan meget mere end I selv går og tror og ellers er der ikke andet for end at lære det undervejs!

Yderligere information

 • I kan se mere om udstillingen på http://ukraine.um.dk/en/danish-days-in-kharkiv-2017/photo-contest-and-exhibition
 • Fotografiet som jeg indsendte var fra serien “Alene i mørket”, som I kan se på http://www.falkenbergthomsen.dk/project/alene-i-moerket/
 • Fotografiet som vandt er det samme som jeg har brugt til artiklen.
 • Rokkestenen i Hillerød
  Rokkestenen
 • Rokkestenen i Hillerød
  Rokkestenen
 • Rokkestenen i Hillerød
  Rokkestenen
 • Rokkenstenen i Hillerød
  Rokkestenen

Rokkenstenen i Hillerød – En gravhøj fra fortiden

Rokkestenen er en langdysse fra bondestenalderen og  er blandt de mest velbevarede langdysser i Danmark.

Gravhøjen er blevet dateret til at være opført i år 3.500 f.Kr. Langdyssen blev første gang registreret den 1. august 1869. Udgravningen var iværksat af Kong Christian VIII.
I 1938 blev Rokkestenen restaureret og fredet og i 2007 blev langdyssen ryddet af Hillerød Kommune og dermed gjort tilgængelig for befolkningen.

Da jeg valgte at tage fotografierne af Rokkestenen, så var det min hensigt at få et dystert billede selvom højen er lavet til ære for de døde. Rokkenstenen har en masse vækst og gør den nærmest usynlig at fotografere, hvorfor jeg valgte at inddrage himlen, markerne og de stående sten som rammerne i fotografiet. Derudover valgte jeg at fotografere med et ND-filter (reducere med 10 trin), da jeg gerne ville have en længere eksponeringstid end normalt – hensigten var at få græsset til at være mere sløret ved hjælp af vinden og dermed understøtte min historie, men denne effekt har desværre ikke, synes jeg selv, fået sin fulde berettigelse på alle fotografierne.

Hvorfor blev jeg så ikke lige 10 minutter mere og fik det hele på plads? Jeg ville rigtig gerne blive meget længere tid – faktisk ville jeg godt fotografere gravhøjen om aftenen, da jeg er overbevist om at der er et godt billede i vente. Men som svar på spørgsmålet, så bemærk venligst skyerne – mørkegrå betyder en stor mængde fugt/vand og de 10 minutter senere brugte jeg i stedet på at evakuere mig selv væk fra gravhøjen i regnvejr, mudder og markterræn.

Island – Ekspedition 2015

Kender i det når man finder nogle gamle filmklip eller fotografier fra fortiden som pr. automatik tvinger hjernen tilbage i tiden? Filmen er en billedeserie inklusiv lidt film fra en forskningsekspedition på Island, ved vulkanen Hofsjökull, i 2015.

I et tæt samarbejde mellem USA, England, Sverige, Island og Danmark undersøger man gletsjeren Mulajökull i håb om at lære mere om gletsjere og deres unikke ‘liv’. Formålet er selvfølgelig at lære af historien og forsøge at forudsige fremtiden – min opgave var Camp Manager.

Dette var et sandt eventyr og ikke mindst en stor succes, men endnu vigtigere så fik Island en plads i mit hjerte, som så mange andre steder, men dette er i særdeleshed et specielt sted.

 

 

Streetphotography 3 – Lowlight photos

‘Streetphotography 3 – Lowlight photos’ er en kortfilm sammensat af fotografier taget om natten.

Formålet med billederne er at fremhæve de unikke detaljer som man ikke kan se i dagslyset. At fotografere uden lys kræver stor tålmodighed, og med denne billedeserie synes jeg personligt, at mørket fremhæver det mystiske og ikke mindst tiltrækkende for de enkelte locations som jeg har valgt.

Metoden til at fotografere om natten består i at have en længere lukkehastighed end du normalt benytter. Mange af billederne i filmen vil du kunne se en eksponeret på op til 30 sekunder. At fotografere i så lang tid kræver et stativ, da fotografiet ellers vil blive rystet og dermed ødelagt. Et godt tip, hvis du selv ønsker at prøve kræfter med denne stilart, er at tage ud om dagen og rekognoscere de locations som du ønsker at fotografere inden du bevæger dig ud i mørket – specielt i skov og natur!

Streetphotography 2 – Copenhagen

‘Streetphotography 2 – Copenhagen’ er en kortfilm sammensat af fotografier fra København, Kastellet og Amager Strandpark i København.

Formålet med billederne er at vise Købehavn i et andet lys. At skildre disse steder er for mange forbundet med henholdvis historiske begivenheder, mindelunden og strandture m.m.. Jeg valgte at fotografere kastellet kort før solnedgang for at indfange den stemning som den gamle fæstning kan give når man bevæger sig rundt på området.

Amager Strandpark valgte jeg at fotografere i mørke – strande er ofte forbundet med sol og sommer. Denne kontrast var et bevidst valg om at vise strandparkens udsigt og område via langtidseksponeret fotografier.